Wielkimi krokami zbliżają się już święta Bożego Narodzenia. W większości polskich domów na wigilijnych stołach zagoszczą tradycyjne potrawy z kapusty, dania z grzybami, wyśmienite i pożywne zupy, rozmaite rodzaje pierogów oraz smakowite ryby.
Na świątecznym stole, obok zwyczajowych dwunastu potraw powinny także znaleźć się lekkie sałatki i surówki, doskonałe jako dodatek do dań mięsnych lub jako smaczna i zdrowa przekąska. Zależnie od osobistych upodobań, możecie Państwo przygotować na Boże Narodzenie sałatki wegetariańskie, sałatki z rybą, jajeczne lub owocowe.
Przepisów na smaczne i syte sałatki świąteczne jest obecnie całe mnóstwo. Z powodzeniem można bowiem robić je samodzielnie z jajecznego makaronu, ryżu oraz ulubionych warzyw. W okresie zimowym powinno się regularnie jeść nieco więcej świeżych jarzyn i owoców niż latem, ponieważ w chłodnych porach roku nasz organizm wystawiony jest na działanie minusowej temperatury oraz ataki bakterii i wirusów.
Co więcej, święta Bożego Narodzenia są wyjątkową okazją w ciągu całego roku, kiedy to wspólnie z rodziną, bliskimi i przyjaciółmi świętujemy przy suto zastawionym stole. Warto więc zaskoczyć wigilijnych gości oraz najbliższych i zaserwować na święta smakowite sałatki z wędzonym łososiem, kurczakiem, warstwowa kebab-gyrosem lub suszonymi owocami.
Pomysłową sałatkę na święta przygotować można z białego lub brązowego ryżu, kapusty pekińskiej, konserwowej kukurydzy, groszku z puszki oraz ulubionych przypraw. Całość warto połączyć z majonezem z odrobiną musztardy stołowej i podawać z chudymi wędlinami oraz jasnym pieczywem. Do takiej prostej i łatwej w przygotowaniu sałatki śmiało można dodać wędzoną rybę, gotowane mięso z kurczaka lub podsmażane kawałki mięsa z indyka.
Wykwintną sałatkę świąteczną można także wykonać z egzotycznych owoców – ananasa lub brzoskwiń z dodatkiem podwędzanego, drobiowego mięsa, świeżych ryb lub owoców morza. Również z tradycyjnych, wigilijnych suszonych owoców możemy przygotować smakowitą sałatkę dla dzieci. Wystarczy pokroić drobno śliwki, gruszki, orzechy oraz inne, ulubione owoce (figi, morele), zasypać niewielką ilością cukru pudru i wymieszać z jogurtem naturalnym lub słodką śmietanką.
Na kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia warto zatem kupić niezbędne produkty oraz zapoznać się z najciekawszymi i pomysłowymi przepisami na lekkie, smaczne i pożywne sałatki jarzynowe, owocowe lub mięsne, by w wigilijny poranek samodzielnie przygotować pyszną surówkę.