Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować dla rodziny, bliskich lub wigilijnych gości smakowite i zdrowe sałatki jarzynowe. W niniejszym artykule podpowiemy, jak zrobić samodzielnie elegancką i wyśmienitą sałatkę na święta krok po kroku.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z OLIWKAMI
składniki: 3 śledzie solone, 3 łyżki czarnych oliwek, sok z 1 limonki, 2 jajka, świeży ogórek, czerwona papryka, średnia cebula, łyżeczka miodu, 2 łyżki koperku, oliwa z oliwek, pieprz
sposób przygotowania: śledzie pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obranego ogórka. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie słupki, oliwki w plastry, zaś cebulę w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszać. Przygotować sos z oliwy, soku z limonki, miodu oraz wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i posypać posiekanym drobno koperkiem.
WEGETARIAŃSKA SAŁATKA BAŁKAŃSKA
składniki: 3 marchewki, 3 czerwone buraki, 2 cebule, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz
sposób przygotowania: buraki i marchew podgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Warzywa ułożyć warstwowo i polać majonezem, po czym wymieszać i doprawić do smaku.
SAŁATKA JARZYNOWA Z ŁOSOSIEM
składniki: 5-6 plastrów wędzonego łososia, 3 ziemniaki, marchew, pietruszka, pół średniego selera, mały ogórek szklarniowy, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz
sposób przygotowania: warzywa ugotować, po wystudzeniu pokroić w kostkę, podobnie jak ogórka. Składniki połączyć, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie rozdrobnić łososia i dodać do jarzyn. Dodać posiekany drobno koperek. Wymieszać z majonezem.
ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
składniki: 4 ziemniaki, cebula, ogórek kiszony, czerwona papryka, pęczek szczypiorku, 2 łyżki oleju, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz
sposób przygotowania: ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu pokroić w plastry, podobnie jak ogórka. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Dodać pokrojoną w słupki paprykę. Całość wymieszać, doprawić solą oraz pierzem, skropić olejem i połączyć z majonezem.
SAŁATKA JARZYNOWO-OWOCOWA Z RYŻEM
składniki: 2 słodkie jabłka, 3 jajka, 3 łyżki ryżu, średni seler, ogórek kiszony, 4 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, natka pietruszki, sól, cukier
sposób przygotowania: ryż ugotować i wystudzić. Selera po ugotowaniu pokroić w kostkę. Jabłka obrać i wraz z ogórkiem pokroić w kosteczkę. Skropić odrobiną soku z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Dodać ryż i pokrojone w kostkę jajka. Majonez połączyć z musztardą, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Posypać posiekaną drobno natką pietruszki.