Świętom Bożego Narodzenia towarzyszą pewne zwyczaje. Tradycją jest święcenie pokarmów, a także uczestniczenie rezurekcji. Jednakże Gwiazdka to również zwyczaje kulinarne. Każdego roku w większości domów na stołach pojawiają się te same ciasta i dania. Mowa tu nie tylko o smacznych mazurkach i babkach drożdżowych, ale i o sałatkach, a zwłaszcza tych klasycznych jarzynowych. Wiele osób nie wyobraża sobie, aby takiej sałatki nie było podczas świąt. Gospodynie domowe czym prędzej zabierają się do ich przygotowywania. Klasyczne sałatki jarzynowe oczywiście są smaczne i mają wielu swoich zwolenników, czasem warto postawić na odmianę i przygotować pyszną sałatkę wielowarstwową.
Jednakże dla tych osób, które pozostają tradycjonalistami jeśli chodzi o sałatki, znajdzie się przepis na tę klasyczną jarzynową. Do jej przygotowania potrzebne są marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki, jabłka, ogórki kiszone, jajka, cebula, majonez, musztarda, sól, pieprz. Ilość składników oczywiście zależna jest od tego, ile osób będziemy gościć w czasie świąt. Warzywa myjemy i gotujemy do momentu aż będą miękkie, nie powinny się jednak rozgotować. Następnie je obieramy. Jajka gotujemy oczywiście na twardo i drobno kroimy, podobnie jak pozostałe warzywa i obrane jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy od odpowiednio dużego naczynia, dodajmy majonez oraz musztardę, przyprawiamy do smaku oczywiście dokładnie mieszamy. Tradycyjna sałatka jarzynowa jest już gotowa. Przed podaniem warto jeszcze ją ozdobić.
Przepis na taką sałatkę można dowolnie modyfikować, na przykład dodając kukurydzę lub też rezygnując z jabłek. Wszystko oczywiście zależy od indywidualnych preferencji członków rodziny. Co więcej, taka sałatka gości w wielu domach od kilku pokoleń i to właśnie dlatego często nie wyobrażamy sobie, aby zabrakło jej na świątecznym stole. Jeśli część domowników chce mieć pewną odmianę, można zawsze przyrządzić dwie lub nawet trzy sałatki, wówczas jednak pomoc będzie nieoceniona, nawet pomimo że przekąski te szybko i łatwo się przygotowuje.